Experts i expertes

 ELS INFANTS D'INFANTIL FEM 
UNA VÍDEOTRUCADA AMB LA CIENTÍFICA NÚRIA BENAVENT


Els nens i nens d'infantil hem fet una videotrucada amb la Núria Benavent, una científica que ens ha explicat un munt de coses de la seva feina. Abans de trobar-nos amb ella cada classe ha preparat unes quantes preguntes.

La Núria Benavent té 29 anys, ha estudiat química, és valenciana però ara viu a Madrid, on treballa al "Ronsejo Superior de Investigaciones Científicas". Hem pogut veure una foto d'aquest institut on estudien física i química i és molt gran, sembla un lloc molt important.

Fa cinc anys que fa de científica, investiga els compostos de l'atmosfera, que és la capa d'aire que hi ha al voltant de la Terra i ens permet respirar. Ha viatjat a la base científica que hi ha a Groenlàndia on ha descobert alguns compostos nocius per la salut. En aquesta base hi treballen científics i científiques de molts països que per entendre's parlen en anglès. 

Ens ha explicat que allà hi fa moltíssim fred i s'ha d'anar molt abrigat. Ens ha ensenyat fotos i vídeos d'aquest lloc tan llunyà i tan gelat. Hem vist camions que tenen rodes gegants per poder anar per la neu, motos de neu, vaixells trencagel, un iceberg molt gran, hem vist com han hagut de protegir del fred l'aparell amb el que mesura els compostos. També hem vist un vídeo dels animals que hi viuen.

També li hem preguntat pel lloc on treballa, la roba i els instruments que fa servir. Moltes vegades treballa al laboratori vestida amb bata blanca i guants on fabrica instruments de ciència però també treballa amb l'ordinador o a vegades a l'exterior recollint dades, i fins hi tot en vaixells científics.

El que més ens ha agradat és veure el vídeo dels animals que viuen al fred, hem gaudit molt veient ossos polars, orques, pingüins, peixos, ocells, ...

Si voleu veure algunes fotos i vídeos de la videotrucada cliqueu a la imatge següent:


FAMÍLIES EXPERTES DE CICLE INICIAL

La Mercè, la mare de la Iris junament amb l'Alba la mare de l'Aran (infantil) i l'Aina (cicle mitjà) ens van explicar a través d'una presentació el mètode científic. Gràcies a elles hem après que el mètode científic és molt important per a les científiques i científics per conèixer què passa al món. També ens van explicar quins són els passos del mètode científic i els vam utilitzar per saber en la situació que vivim, perquè és important dur mascareta, rentar-nos les mans i respectar la distància de seguretat. Moles gracies Mercè i Alba!

La Mònica Giménez, la mare de l’Elsa i del Biel de l’escola, ens va enviar un vídeo molt interessant sobre el cervell. La Mònica és Dra. en Neurociència. Amb l’ajuda de l’Elsa ens va explicar com funciona el nostre cervell amb moltes imatges i vídeos explicatius molt interessants. Moltes gràcies Mònica i Elsa!

En Jordi Martínez, pare de la Mariona Martínez i del Pau de l’escola , va muntar un molí amb peces de plàstic amb molts engranatges i eixos que es movia. En el vídeo que ens va fer arribar, la Mariona ho va explicar molt bé. Moltes gràcies Jordi i Mariona!

La Marian Guàrdia, la mare del Roc Martín, ens va proposar una activitat molt interessant relacionada amb els microorganismes, aquests organismes tant i tant petits que no podem observar a simple vista sinó que ens calen microscopis. El cicle inicial es va convertir en microbiòlegs i mitjançant plaques de petri amb medi de cultiu vam investigar diferents superfícies per veure si hi creixia algun microorganisme. I si, déu n’hi do. Al cap d’uns dies de prendre les mostres, ens vàrem adonar que encara que no els veiem, estem envoltats de microorganismes.



PARES I MARES EXPERTES ENS VISITEN VIRTUALMENT (cicle superior)

Durant la setmana de descobriment alguns pares i mares s’han ofert per explicar-nos coses molt interessants relacionades amb la ciència i la tecnologia. Ho han fet a través de videotrucada o de vídeo explicatiu. Així, el Jordi, la Dara, l'Albert i la Laura ens han ajudat saber més coses sobre els avions, la ciència mèdica, la intel·ligència artificial i la importància dels experiments.


Partint de la pregunta: “Poden volar els avions en forma de peix manta?”, el Jordi Martínez ens ha explicat aspectes relacionats amb el disseny dels avions, així com conceptes associats a la física que s’han tenir en compte per aconseguir el repte de fer volar un avió.

L’Albert Salas ens ha parlat d’un tractament innovador contra la Covid-19 que ha desenvolupat el laboratori farmacèutic on treballa. Consisteix en l’obtenció d’anticossos del plasma de persones que han passat la malaltia. 

La Dara Ascanio ens ha parlat de la intel·ligència artificial, de com està molt present en el nostre dia a dia en àmbits molt diversos. També ens ha explicat que la seva implantació no té marxa enrere i que en el futur encara tindrà molta més presència en les nostres vides.

La Laura Ventalló ens ha explicat la importància de fer experiments, de fer-nos preguntes i  arribar a formular hipòtesis. Ens ha parlat de quines coses poden influir en l'elaboració d'aquestes hipòtesis i ens ha plantejat com Isaac Newton podria haver-se preguntat el perquè dels colors de l'arc de Sant Martí .

Laura, Albert, Jordi i Dara: us agraïm molt el vostre temps i tot el que ens heu ensenyat.

Si voleu veure les presentacions cliqueu a aquests enllaços saber més sobre aquests temes podeu fer clic en les següents presentacions: