dijous, 4 de març del 2021

OBSERVEM A TRAVÉS DEL MICROSCOPI I LA LUPA BINOCULAR

La lupa binocular ens permet mirar objectes i materials massa grans per ser observats pel microscopi i massa petits per ser observats només amb els ulls. Amb la lupa la llum enfoca sobre l'objecte, veiem les coses amb relleu i el camp òptic és gran. En aquest taller vam observar amb la lupa diferents materials i textures: roba, menjar, insectes, minerals, flors... Ens va agradar descobrir el detall i la textura de moltes coses que mai hauríem dit que eren així.


També vam aprendre a utilitzar el microscopi i vam veure les diferències amb la lupa. El microscopi té molt més augments i podem ampliar la visió amb l'ocular i els diferents objectius. Per poder veure a través del microscopi cal fer la preparació posant la mostra del que volem observar en un portaobjectes, una gota d'aigua o a vegades colorant (blau de metilè) i tapar-ho amb un cobreobjectes. La preparació es posa a la platina i ajustant el microscopi podem veure en detall coses tant petites com les cèl.lules. 


Vam intentar veure una cèl·lula vegetal fent una preparació amb un trosset de membrana d'una ceba. La vam treure amb unes pinces, la vam posar al portaobjectes i li vam posar una gota de blau de metilè. Al cap d'uns minuts,  tapada amb el cobreobjectes, vam posar la mostra a la platina. Vam ajustar el mirallet perquè la llum es reflectís i atravessés la mostra. Ens va costar una mica però finalment vam poder veure unes formes amb un puntet dins. Vam distingir la membrana, el citoplasma i els orgànuls.

Després vam continuar observant aigua d'una bassa i cèl.lules animals. Ens va costar ajustar el microscopi però quan aconseguíem veure la mostra tant augmentada era molt espectacular.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada